تاریخچه رشته علوم و معارف اسلامی
رشته معارف اسلامی یکی از رشتههای مصوب و رسمی شاخه نظری دوره دوم متوسطه در نظام آموزشی است .در سال های ابتدایی دهه ۶۰ پیشنهاد تأسیس این رشته توسط آیت الله امامی کاشانی متولی مدرسه عالی شهید مطهری به آموزش و پرورش ارائه گردید تا از این طریق تأثیر تحولات فکری و فرهنگی انقلابی و اسلامی را به درون نظام آموزش و پرورش وارد نماید.
بر همین اساس شورای عالی آموزش و پرورش در سیصد و چهل و دومین جلسه خود در تاریخ ۱۳۶۳/۰۳/۰۹ اساسنامه این رشته را به تصویب رساند و به مدرسه عالی شهید مطهری ابلاغ نمود.
مدرسه عالی شهید مطهری در سال ۱۳۶۴ اولین دبیرستان خود را در تهران و مشهد تأسیس کرد و به مرور به گسترش این دبیرستانها در شهرهای مختلف اقدام نمود.
پس از گذشت ۱۰ سال از تاسیس مدارس شهید مطهری شورای عالی آموزش و پرورش در سال ۱۳۷۴ رشته علوم و معارف اسلامی را به عنوان یک رشته مستقل در شاخه نظری دوره متوسطه در کنار رشته ریاضی، تجربی و علوم انسانی به رسمیت شناخت.
این رشته را می توان به عنوان یکی از دستاوردهای فرهنگی انقلاب اسلامی در سطح آموزش و پرورش به حساب آورد که ضمن ایجاد پیوند عمیق میان تحصیلات متوسطه و علوم دینی ، فرصتی برای تعلیم و تربیت دینی دانش آموزان را فراهم نموده است تا با گذراندن دروس تخصصی این رشته ضمن آشنایی با معارف اسلامی آمادگی لازم برای ادامه تحصیل در حوزه های علمیه و رشته های علوم انسانی دانشگاه ها را پیدا نمایند.