مراد از شرایط ظهور چیست؟ با علایم ظهور چه تفاوتی دارد؟
شرایط یک پدیده، به اموری گفته میشود که آن پدیده، به آنها وابستگی وجودی دارد. و تا آنها نباشند.آن شیء به وجود نمیآید. طبق این تعریف، شرایط ظهور به اموری اطلاق میشود که امر ظهور امام زمان(عج) به وجود آنها وابسته بوده و تا آنها محقق نشوند.ظهور رخ نخواهد داد. اما علایم ظهور، به اموری گفته میشود.که بیانگر نزدیکی امر ظهور میباشند. و تحقق هر یک از آنها، نشانه نزدیکتر شدن فرج و ظهور امام عصر(ع) است.
با توجه به تعریفی که از شرایط و علایم ظهور ارائه شد. تفاوتهایی که بین این دو موضوع وجود دارد. نیز روشن میشود. تفاوت اصلی و اساسی این است که وابستگی ظهور به شرایط، یک ارتباط و وابستگی وجودیِ تامّ و حقیقی است.ولی علایم برای ظهور، فقط حالت کاشفیّت دارند.
البته کنار این اختلاف، میتوان به تفاوتهای دیگر نیز اشاره کرد؛ از جمله:
۱٫ نشانههای ظهور، به صورت پراکنده و جدا از هم میتواند رخ دهند و در نهایت، ظهور امام زمان(عج) حادث شود؛ ولی شرایط باید با هم و کنار یکدیگر، تحقق یافته و موجود باشند، تا امام زمان(عج) ظهور کند.
۲٫ به علت عدم ارتباط وجودی بین علایم با ظهور، امکان دارد یک علامت یا برخی از علایم اتفاق نیفتند یا در یک زمان حادث شوند و پایان پذیرند و بعد از آن ظهور واقع شود؛ ولی برای تحقق ظهور، باید همه شرایط (با هم) موجود باشند؛ لذا در صورت نبودن حتی یک شرط، ظهور امام مهدی(عج) محقق نمیشود. این، به علت رابطه وجودی بین شرط و مشروط (ظهور) است.
۳٫ علایم، چون حالت نشانه بودن را دارند، لذا ممکن است یک علامت، بعد از ظهور (مثلاً روز بعد) اتفاق بیفتد؛ ولی شرایط، باید پیش از ظهور موجود باشند. البته تفاوتهای دیگری نیز وجود دارد.